Още 334 млн. лв. трябвят за здравеопазване 19.08 | 18:14

От тях 134 млн. лв. са заложени за актуализация на бюджета на НЗОК, а останалите 200 милиона лева - за здравното министрество

От iNews

Бюджетът на Здравната каса да бъде увеличен с 334 милиона лева. От тях 134 милиона лева са заложени за актуализация на бюджета на НЗОК, а останалите 200 милиона лева - за този на Министерството на здравеопазването. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на изслушване в здравната комисия в парламента. 

Обосновката е направена на базата на направените до 31 юли тази година разходи и в условията на пандемия. Разходите по отношение на противодействие на коронавируса са в размер на 442 милиона лева. Кацаров обаче уточни, че при извънредни обстоятелства предвидените средства може да се окажат недостатъчни.

Основни разходни пера:

-113,945 милиона лева са необходими за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицински и немедицинки персонал. Тук са включени всички лечебни заведения, центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и всички, които работят на първа линия и се срещат с пациенти с коронавирус. Това са ежемесечни възнаграждения в размер на 1000 лв.

-5 милиона лева са предвидени за поставянето на ваксини за здравно неосигурени лица.

34,632 милиона лева са предвидени за лекарствени продукти за лечение на коронавирус. От тях 14 милиона лева са за ремдесивир, 7 милиона за моноклонални антитела, а 12,5 милиона за резерв за лекарствени продукти.

46 милиона лева пък са предвидени за ваксини, които ще бъдат доставени в страната ни до края на годината.

Стойчо Кацаров поясни, че през месец август най-вероятно ще се наложи авансово да бъдат поискани средства за осигуряване на лекарствени продукти. Здравното министерство има готовност за това, за да не се допусне дефицит на лекарства при евентуално забавяне на актуализацията на бюджета.

Актуализация на бюджета на НЗОК

13 милиона лева от допълнителните средства за Здравната каса са за административни разходи, а 127,5 милиона лева са допълнително средства за здравни плащания.

Към момента проблем с предварително заложените средства може да възникне в медико-диагностичната дейност, тъй като НЗОК заплаща PCR теста, което допълнително натоварва разходите, поясни д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК.

Отделно от това 14 милиона лева са заделени за поставяне на доза ваксина. 4 милиона лева пък са заложени към резерва на НЗОК.

 

 

Водещи

Най-четени