Над 500 ще се секциите за българи в чужбина след промените в изборния кодекс 19.05 | 11:30

Това означава, че още преди да започнат да постъпват заявленията за гласуване от българите в чужбина рекордът от предните избори – 475 секции, вече е счупен. А заявки ще се събират чак до 15 юни

От iNews.bg

Максимално облекчените правила за разкриване на избирателни секции в чужбина вече дават плодове. 502 е прогнозният брой на секциите, които ще бъдат разкрити служебно за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Такова решение взе Централната избирателна комисия (ЦИК) на 18 май, съобщава Сега.

Това означава, че още преди да започнат да постъпват заявленията за гласуване от българите в чужбина рекордът от предните избори – 475 секции, вече е счупен. А заявки ще се събират чак до 15 юни. С други думи, броят на местата за гласуване ще нарасне още повече. Възможен е, разбира се, и обратният ефект – когато сънародниците ни зад граница разберат, че разполагат с определен брой секции, да се успокоят и да не си направят труда да заявят желанието си да гласуват.

Секциите, разкрити служебно от ЦИК, станаха популярни като "автоматични секции”. Наричат се така, защото се откриват автоматично в онези места зад граница, където през последните 5 години са гласували поне 100 избиратели.

През 2016 г. обаче тази възможност беше премахната по настояване на бившия Патриотичен фронт и с подкрепата на ГЕРБ. Тогава националистите обявиха, че подобно правило работи в полза на ДПС и Турция. Прекалено лесно се създават секции, много изселници гласуват в подкрепа на партията на Ахмед Доган.

Водещи

Най-четени