НС задължи служебния кабинет да предоговаря ПВУ в частта "Енергетика" 12.01 | 17:00

Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн

От iNews

Със 187 гласа "За" парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с ЕС за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн, предаде БНР.

Против гласуваха 2-ма депутати от "Продължаваме промяната" (ПП), а 4-ма от ПП и петима от "Демократична България" се въздържаха.

Дискусията продължи повече от 2 часа. Без възражения беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%  и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г. 

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че България е на първо място в Европа по намаляване на въглеродните емисии и вече сме постигнали целта за 2030 г.

"При положение, че ние сме отличникът на Европа, аз не разбирам защо трябва, и тази аргументи се надявам да бъдат използвани и от служебния или редовен кабинет при предоговарянето на плана, защо трябва ние допълнително да намаляваме с 40% въглеродния отпечатък на България."

 

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" отново настоя за обединяване на усилията с Румъния и Гърция, но получи критики от Станислав Анастасов от ДПС.

"Единственият възможен начин ние да успеем да направим предоговаряне е, ако влезем регионално в тази дискусия с Брюксел. Аз продължих след вчерашния ден, не само с гръцките партньори, но и с румънските партньори да влизаме в дискусии. Всички казаха – да, готови сме да седнем на масата заедно", каза Кирил Петков.

"Дипломацията изисква тишина и спокойствие. Превръщането на всичко в пиар на практика компрометира абсолютно всички дипломатически усилия", посочи Станислав Анастасов.

Искра Михайлова от "Възраждане", която първа внесе такова предложение, настоя за повече твърдост в преговорите с Брюксел.

"Ако Европейската комисия не може да се съобрази с това, ние трябва да се замислим кои интереси искаме да спазваме – тези на българските граждани или нечии други."

Съпартиецът й Стоян Таслаков отчете заслугите ѝ така:

"Ако сега президентът гледа и се чуди на кого да връчи третия мандат, ето един пример, една фигура, която е успяла да обедини всички в парламента".

Жечо Станков от ГЕРБ предложи:

"Ако Конституцията позволяваше президентът да връчи мандат на енергийна комисия, щеше да има даже и правителство днес".

Един от двамата гласували против консенсусното предложение от ПП Александър Дунчев обясни мотивите си така:

"Абсолютно не вярвам, че фирми, свързани с партията ни, не източват и тецовете, и енергетиката, не карат дървесина от горите ни да ги горим във... и да замърсяваме въздуха в тецовете. Защо не можем да се променим? Не искаме да се променим, защото всички сме в схемата, затова не искаме да се променим, затова не искаме да постигнем климатичните цели".

От ПП оспориха отказа от инвестицията за развитие на използването на геотермалната енергия, като половината от тази сума ще отиде за саниране на многофамилни жилища, защото според бившия премиер Кирил Петков били против схемите за саниране.

 

 

Най-четени