ЕС наказва България 11.11 | 12:02

ЕК може да спре изцяло финансирането на ОП „Развитие на околната среда”

От Мая Александрова

Колежът на комисарите в ЕС взе решение да внесе жалба срещу България в съда. Наказателната процедура ще стане дело всеки момент. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна.

Тя подчерта, че досега не се е случвало такова нещо.

Михайлова припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообразието в зони, които са изключително ценни за запазване на дивите птици и степните хабитати. Разрешила е строителство на вятърни паркове, вилни селища и по такъв начин е нарушила както директивата за
местообитанията, така и общия европейски закон.

Искра Михайлова смята, че до осъдителна присъда обаче няма да се стигне. До положителния за страната ни край може да се стигне, ако се разшири защитената зона "Калиакра", ако се обяви нова защитена зона "Било" за компенсация на хабитатите, както и ако се забрани строителството, на каквито и да са съоръжения на територията на "Калиакра". Трябва и да се подготвят планове за управление на зоната, предаде БТА.

Според министъра това е можело да бъде направено още преди четири години.

Повече от три години България е водела преговори с Европейския съюз, обещавала, но не изпълнявала и затова е изгубила доверието на европейските партньори.

"Ако ние възстановим доверието и убедим партньорите ни от Европейската комисия, че това, което се поема като ангажимент, се изпълнява в България, мисля, че ще се промени и позицията по отношение на делото, ще бъдат отменени част от обвиненията”, смята министър Михайлова.

Междувременно вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова също посочи, че Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради злоупотреби при възлагането на обществени поръчки в областта на опазването на околната среда.

"В края на октомври получих писмо от ЕК, че България е застрашена от съдебна процедура, която към днешна дата, вече е започната", обясни Златанова. По думите й процедурата е относно изпълнението на програмата за развитие и опазване на околната среда.

"Това е в резултат на управляващите от ГЕРБ", каза Зинаида Златанова. Министърът посочи, че един от одитите на ЕК сочи, че е имало злоупотреба с възлагането на обществените поръчки, като те са били възлагани на определен кръг от хора.

Европейската комисия може да реши не само да наложи санкции, а и да спре изцяло финансирането на ОП "Развитие на околната среда”. До шест месеца ще се разбере решението.

Водещи

Най-четени