НС обсъжда военна и военнотехническа помощ на Украйна по секретен списък 16.12 | 09:00

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС

От iNews.bg

Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата на България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа, съобщава БНР.

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС. 

След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка.

'Първият списък, който е големият по обем, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна".

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

На първо четене в пленарната зала "против" ратификацията гласуваха БСП и "Възраждане".

Парламентът трябва да гласува окончателно и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложени от ГЕРБ и ПП, с които ще стане възможно прилагането на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони от 2023-та до 2027 година, а също и отварянето на прием в частта селско стопанство по Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Срокът по плана е края на 2023-та и всяко забавяне може да провали възможността за подкрепа на земеделските райони.

Водещи

Най-четени