ЕК разреши на България да събаря незаконните ромски постройки 21.10 | 10:00

Според Европейската комисия, действията на българските власти по събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Максуда“ са напълно законни

От iNews.bg

В решение по жалбата на роми, домове, на които били съборени през юли тази година, европейски експерти решиха, че законите трябва да се спазват от всички граждани на страната, независимо от етническата им принадлежност, съобщава BlackSeaNews .

По думите на българския евродепутат Емил Радев, според Европейската комисия, действията на българските власти по събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Максуда" във Варна са напълно законни.

"Когато има изселване на граждани от незаконни постройки и при това се спазват всички изисквания на законовите процедури, като решение на съда или постановление на местната администрация, то властите имат право да действат така. Нужно е всички граждани, независимо от етническия им произход, да спазват закона", се казва в отговор на ЕК на запитване на евродепутата.

Позицията на Европа се различава от тази на Българския хелзинкски комитет. Според институцията В писмо, изпратено до медиите, БХК остро критикува действията на общината.

Община Варна погази международното право, разрушавайки ромски жилища в квартал "Максуда". Стотици уязвими, включително деца, останаха без дом. Неадекватните и лошо планирани действия на общинските и държавни власти създадоха хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца, посочват от правозащитната организация.

"Акцията от 20 август е една от най-мащабните принудителни евикции, осъществени от българските власти от началото на демократичните промени у нас. Според наличната официална информация разрушените къщи са 46 от общо 58 планирани за разрушаване.

Властите не съобщиха броя на обитателите на разрушените жилища, голяма част от които са деца и самотни майки. По официални данни, във всичките 58 подлежащи на разрушаване жилища по настоящ адрес са регистрирани общо 520 души, от които 233 деца, а по постоянен адрес – общо 490 души, от които 211 деца.

Ако в разрушените къщи гъстотата на обитаване е като средната за всички подлежащи, това означава, че на 20 август повече от 400 души, от които повече от 150 деца, са останали без дом. На повечето семейства това е било единственото жилище, в което те са живели необезпокоявани от властите в продължение на много години, в някои случаи – повече от едно десетилетие" - посочиха от БХК.

 

 

Водещи

Най-четени