Да имаш кола в Пловдив, се оказва скъпо удоволствие 10.11 | 15:49

Данъците на автомобилите в Града под тепетата са по-високи от тези в София

От Цанка Донкова

Отдавна уж притежаването на автомобил от привилегия се е превърнало в необходимост. Колата дава възможност освен по-бързо и удобно да се стигне от точка А до точка Б, но и да се сместят пари, ако става въпрос за превозване на някакъв багаж.

Оказва се обаче, че за пловдивчани притежаването на автомобил може пак да се превърне в привилегия. Причината е по-високите данъци за колите. Парадоксално, но факт – в града под тепетата плащат по-високи такси в сравнение със София.

"Не може в София да се плаща по-евтин данък, вижте разликите и във възнагражденията, и в инфраструктурата дори. Също така търпим и риска да останем без данък "МПС”, регистрирайки в областта своите автомобили, където данъците са не само наполовина по-ниски от Пловдив”, коментира общинската съветничка Дани Каназирева, засякла по-високата такса в ефира на Нова телевизия.

Предложение има данъкът да падне с 10-15%. Според пловдивските шофьори обаче намаляването на таксата няма да облекчи личните им финанси, тъй като се плаща веднъж годишно и разликата няма да е драстична. Хората обаче са категорични, че промяна трябва да има.

Тази промяна обаче е в правомощията единствено на Народното събрание. На местно ниво може да се промени само размерът на данъка и за това последна дума ще има пловдивският общински съвет. Решението се чака.

Водещи

Най-четени