До края на 2020 г.: Само за 10% от работните места няма да се иска компютърна грамотност 25.10 | 13:10

Във всяка област в ЕС трябва да има дигитални хъбове, обяви Мария Габриел

От iNews.bg

Само след година - 90% от работните места ще изискват дигитални умения. Това каза комисар Мария Габриел на конференцията "Регионалното развитие и факторите за успех на регионите", цитирана от БНТ. Целта е до края на 2020 година във всяка област и регион на Европа да има така наречените дигитални хъбове.

Дигитализацията на бизнеса и администрацията става поетапно и в България, като засега у нас има пет дигитални хъба, разположени в големите градове. За да се развие мрежата, и в по- малките населени места по програмата "Цифрова Европа" ще се инвестират 1 милиард и 300 милиона евро.

"227 общини са получили ваучер за предоставяне на безплатен, високоскоростен интернет в продължение на 3 години на обществените места. Това не е всичко, разбира се. Трябва да работим повече за дигитални хъбове. Това е онова едно гише, където гражданите могат да получат достъп до обучение. То може да е 15 дни, то може да е 3 месеца. А малките и средните предприятия, стартъпите, преди да започнат бизнеса и след 3 месеца да установят, че ще фалират, да имат онова едно място, от където ще им се даде информация на каква нисша на пазара се ситуира техният продукт", каза пред националната телевизия Габриел.

Водещи

Най-четени