Да ни е честит новият Изборен кодекс 21.02 | 17:25

След дълги, среднощни и спорни дебати Народното събрание остави принципа на уседналост и преференциите

От Ивелина Георгиева

След дълги, среднощни и спорни дебати Народното събрание прие цялостния законопроект за нов Изборен кодекс, предложен от Мая Манолова и депутати от Коалиция за България. Някои от текстовете успяха дори да скарат коалиционните партньори от БСП и ДПС.

Сред тях бяха разпоредбите за принципа на уседналост и преференциите в пропорционалните листи. Според новите текстове право на глас ще има лице, което е пребивавало на територията на страната поне шест месеца. Ябълката на раздора между ДПС и останалите партии в тази част от проектозакона се оказа желанието на вносителите да се прекрати изборният туризъм.

От ДПС не се съгласиха и се заканиха да се обърнат към Конституционния съд. ДПС възразиха и срещу критиката на ГЕРБ по редакцията на Мустафа Карадайь за преференциалния вот в листите. Лидерът на ДПС предложи предложението да бъде прегласувано, за да се спре със спекулации по повод партията. От Коалиция за България и ГЕРБ бяха категорични, че няма да прегласуват вече приети текстове. Според тях избирателите ще могат да променят местата на част от кандидатите в листите, но не и на водача в нея.

С промените се предвижда, ако един кандидат е на последно място в списъка и получи достатъчно брой гласове, според преференцията да може да се качи на избираемо място по-горе в листата. Също така при бюлетините, в които няма отбелязана преференция, ще се отчита предпочитание за първия в листата.

На практика с тези промени избирателите няма да имат последната дума в подреждането на изборните листи и водачът винаги ще е обявеният от партията. Преференциите, които ще важат с новия Изборен кодекс, са 7% за парламентарни и местни избори и 5% за евроизборите. С новия Изборен кодекс отпаднаха напълно електронното гласуване и мажоритарният вот. В 100 от секциите в страната ще бъде въведено експериментално машинно гласуване. Хартиените бюлетини остават, върху тях ще можем да гласуваме със знак "X" и "V" със син химикал.

Народното събрание отхвърли предложението на Мая Манолова за т.нар. активна регистрация, чрез която да отпаднат мъртвите души от избирателните списъци по време на гласуване. Предложението за отпадане на текста бе направено от депутата от ДПС Четин Казак.

На първото гласуване депутатите отхвърлиха предложението му, но след прегласуване по молба на колегата му Мустафа Карадайь текстът бе прегласуван и приет.

В предложението на Манолова бе предвидено след провеждането на първите избори след влизане в сила на новия Изборен кодекс въз основа на получените избирателни списъци ЦИК да създаде регистър на лицата, които са гласували.

Така техните данни ще бъдат вкарани в избирателните списъци за следващите избори. Според предложението лицата, които не са гласували на първите избори и не са вписани в регистъра на ЦИК, но имат желание да упражнят правото си на глас на следващите избори, трябваше да заявят пред комисията желанието си и да бъдат вкарани в регистъра.

Водещи

Най-четени