От 2020-а: Такса смет - по реално изхвърлен боклук 08.09 | 09:35

От Ани Романова

По нова методика за изчисляване на таксата "Битови отпадъци" работят в Националното сдружение на общините. От 2020 година данък "смет" ще се изчислява не по данъчната оценка, а по реално изхвърленото количество боклук, информира "Дарик".

Важен фактор в новата формула ще бъдат и разходите за издръжка на новите системи за депониране на отпадъци, които значително надхвърлят разходите по старите общински сметища.

Друг съществен компонент в изчисляването на таксата ще бъде и количеството изхвърлен отпадък, годно за рециклиране. 

Към момента таксата "Битови отпадъци" се изчислява на базата на данъчната оценка на имота. Така, ако обитавате 70 квадрата в столичния квартал "Дружба", чиято данъчна оценка е 50 хиляди лева, например, таксата ви "смет" ще възлиза на около 100 лева годишно. 

От 2020 година обаче ще трябва общинските власти да измерят реалното количество боклук, което сте изхвърлили. А тъй като новите системи за депониране на отпадъци са много по-екологични, но и по-скъпи за издръжка от старите общински сметища, и тези разходи се увеличават.

Въззможност да намалим таксата си "смет" в бъдеще ще имаме обаче и самите ние, като започнем да изхвърляме разделно отпадъците си. Към момента общо 51 регионални системи за депониране на отпадъци в България вече са изградени. До края на 2018-та година се очаква да бъдат завършени и последните три – в Благоевград, Бяла и Дупница.

Водещи

Най-четени