От 2022-а: Возилата – с черни кутии 27.03 | 13:15

Леките коли, камионите и автобусите задължително трябва да са оборудвани с технология, предупреждаваща за сънливост или разсейване на шофьора, предвижда проект на ЕП

От iNews

От 2022 г. леките коли, камионите и автобусите задължително трябва да са оборудвани с черни кутии, технология, предупреждаваща за сънливост или разсейване на шофьора, както и интелигентна система за регулиране на скоростта и за безопасно движение на заден ход чрез камери или датчици. Това предвиждат част от новите правила за пътната безопасност, за които се споразумяха Европейският парламент, Съвеът и ЕК във вторник, пише "24 часа".

Интелигентната система за регулиране на скростта включва датчици и сензори, чрез които автомобилът сам ще разпознава пътните знаци и посоченото на тях ограничение на скоростта. Ако колата се движи по-бързо от разрешеното, системата сама ще намалява скоростта.

Всички превозни средства ще трябва да са оборудвани и със своеобразен дрегер - система, която да разпознава дали водачът е употребил алкохол. В такъв случай двигателят няма да може да бъде стартиран.

Леките автомобили и микробусите ще трябва да имат и предупредителна система при напускане на пътната лента, такава за аварийно спиране и нови обезопасителни колани, подобрени чрез изпитвания на сблъсък.

Освен това се увеличава зоната за удар на главата на пешеходци и колоездачи, която се използва при тестове на сблъсъци от различни ъгли и позиции. Ще трябва да се поставят и предни стъкла от материал, който да не допуска наранявания при катастрофа.

Специфични изисквания се въвеждат за подобряване на пряката видимост на водачите на камиони и автобуси. Ще се отстранят мъртвите зони и ще трябва да се поставят системи в предната част и отстрани на превозното средство за откриване и предупреждаване за уязвими участници в движението, особено при завой.

При големите превозни средства ще се инсталира и система, която да следи налягането на гумите. Вградените технологии трябва да намалят броя на произшествията - очаква се да бъдат спасени над 25 хил. човешки живота и да се предотвратят най-малко 140 хил. тежки наранявания до 2038 г.

Новите устройства за безопасност ще станат задължителни от 2022 г., с изключение на системите за пряка видимост за камиони и автобуси и разширената зона за удар на главата, които ще последват по-късно, поради необходимостта от промени в конструкцията.

През последните години ЕС вече въведе някои задължителни мерки като електронни системи за управление на стабилността във всички превозни средства и усъвършенствани системи за аварийно спиране и системи за предупреждение при напускане на лентата за движение. Те са допринесли за намаляване жертвите на пътя с 50 хил, отбелязва в. "24 часа".

Водещи

Най-четени