До 24 часа БСП решава ще подкрепи ли кабинет на ИТН 24.07 | 17:31

Не сме говорили за имена и постове - нито ние поставихме въпроса, нито те, подчерта Нинова след края на срещата

От iNews

Националният съвет на БСП ще решава утре дали би подкрепил правителство на ИТН. Ако отговорът е положителен, диалогът с формацията на Слави Трифонов ще продължи чрез експертни групи. Към момента общите неща между БСП и ИТН са повече от различията. Всичко това съобщи Корнелия Нинова пред журналисти днес, след като приключи първата среща между ръководствата на двете партии (без самия Трифонов, той не участва в совалките).

"Не сме говорили за имена и постове. Нито ние поставихме въпроса, нито те", каза Нинова. Щекотиви теми като въпроса за Северна Македония и Истанбулската конвенция също не били разисквани. Сходство било очертано за съдебната реформа. "Настояваме за нов закон за КОНПИ, гледаме на тази реформа като нещо много сериозно", заяви лидерът на БСП. Съгласие се постигнало и около  спирането на лобисткото законодателство, писането на закони на крак. Различия има за ББР (БСП е против продажба на банката), както и около Здравната каса (социалистите са против демонополизация). Двете партии се разминават и относно момента за преизчисляване на пенсиите. В крайна сметка се разбра, че БСП и ИТН са говори общо днес по някои от темите. Но Нинова отбеляза, ако накрая преговорите дадат резултат, ще трябва приоритетите да се впишат в обща рамка.

"Имаме много общи неща с партиите, но и различни акценти. По тях ще работим с работните групи в парламента. С тази бройка депутати ще трябва да има консенсус и преговори. БСП е по-социална партия, а ние сме по-практична. Но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят" каза пък Тошко Йорданов от ИТН след срещата.

Часове по-рано Нинова бе съобщила някои конкретики, които БСП ще иска от ИТН  - приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на бюджет 2021 и подготовка на бюджета за догодина, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Според нея е "лицемерна възможността партиите на промяната" да съставят кабинет с подкрепата на ДПС.

Водещи

Най-четени