И щастливите числа за кандидати от задните редици са: 15, 27, 39, 7, 12, 17. Честито! 29.10 | 12:37

Съвпадението в номерата на преференцията и партийната бюлетина произведоха неочаквани общински съветници тази година

От Ростислава Иванова

Щастливите числа на тазгодишните местни избори са 15, 27, 39, 7, 12, 17. Честито на печелившите от "тотото" на Мая Манолова!

Заложената "мина" в Избирателния кодекс на бившето "острие" на БСП Мая Манолова, с преференциалния начин на гласуване, изстреля и на тези избори на челно място сред общинските съветници партийни кандидати от задните редици. Причината е същата, каквато бе на последните избори за Европарламент и Народно събрание - щастливо съвпадение на номера на партийната бюлетина и отреденото място на кандидата в партийната листа. 

Тази година по същата причина пък се разместват листите за общински съветници на ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП, АБВ, ВМРО и "Атака", след акто т.нар. "феномен 15/15" стана фактор и на местните избори. Тук, разбира се, не става въпрос за положителното явление "преференция", което помага на достойните и изхвърлени по-назад кандидати на партията, които гласоподавателят реабилитира по право.

Причината е доста по-тривиална - сериозна част от не дотам образованите и слабо интелигентни избиратели, чиито работодатели или партийни лидери са им наредили за коя бюлетина да гласуват, просто са зачеркнали автоматично запомненото число и на партията, и на преференциалната листа, с обяснението: "Абе, да е по-сигурно".

Рокада в ГЕРБ с 15/15

Вероятно на този принцип 15-тата в бюлетината на ГЕРБ Силвия Христова е зачеркната 10 138 пъти от столичните гласоподаватели на 25 октомври. Така тя влиза в състава на Бойкоборисовите общинари, класирайки се непосредствено след №1 в листата -  новоизбрания стар кмет Йорданка Фандъкова. За да сме обективни обаче, Христова е била общинар и в миналия СОС, а ГЕРБ все пак успя да вкара 30 съветници в новия столичен съвет, така че преференцията тук не е от голямо значение.

Рокада в Реформаторския блок с 27/27

Николай Толчев от Реформаторския блок в надпреварата за общински съветници в София има щастието да е в листата под №27, какъвто е и номерът на партийната бюлетина. Така Толчев от ДСБ успява да събере 1727 и влиза пети в общинския съвет след водача Трайчо Трайков от Гражданската квота на реформаторите, която успя да спечели 11 съветници в Столична община. Преди него са Марта Георгиева от ДСБ, Прошко Прошков от "България на гражданите" и Иво Божков от ДСБ. Те също се класират с преференции, които обаче не са съвпадения на номерата.

Рокада 39/39 в БСП

БСП на тези избори беше с бюлетина №39. Под "късметлийското" число в партийната листа на столичните социалисти е затлачен назад Марин Стоянов. Така феноменът 39/39 му осигурява 1516 преференции и Стоянов влиза втори в листана на столичните общинари от левицата след първия Калоян Паргов. За сведение шефът на столичните социалисти – Паргов, е с по-малко преференции от него, а всички съветници на БСП са общо 7.

Рокада 7/7 в АБВ и коалиция

Преференциалният вот предизвика рокади и в листата на коалиция "Сердика", която включва АБВ и Български социалдемократи. Так пък е налице феномен 7/7, т.е. седмият в листата Войслав Тодоров е събрал 880 преференциални гласа и става втори, след като номерът му съвпада с този на коалицията. Първи е Георги Кадиев, за който преференциално са гласували 1793 души. Не е ясно обаче дали, след като не беше избран за кмет от АБВ, а заради кандидатурата си бе отлъчен от партията-майка – БСП, ще предпочете да е общински съветник пред кариерата на депутат.

Рокада 12/12 във ВМРО

Разместване има и при подредбата на общинските съветници от ВМРО, след като номерът на 12-тата в листата Виолета Тодорова съвпадна с номера на партията. С получените 1152 префененции тя се класира като трети и последен съветник в листата на Войводите. 

Рокада 14/14 в Атака

Щастливото съвпадение 14/14 на кандидата на Атака Станчо Станков го вкарва в общинския съвет на София благодарение на 850 преференциални гласа. Така той се класира втори, измествайки от третият и влиза в СОС след водача Николай Пехливанов. Атакистите в столичния общински съвет са само двама.

Емблематични преференциални недоразумения

Да си припомним как никому неизвестен и почти невръстен социалист Момчил Неков под №15 успя да изпревари на изборите за Европарламент дори партийния си лидер Сергей Станишев. Въпреки че стана евродепутат благодарение на щастливото съвпадение, Неков не откликна на поканата на централното партийно ръководство да се оттегли. И замина за Брюксел, където е и до днес. 

1588584

Късметът със съвпадението споходи изневиделица на последните парламентарни избори и Ана Баракова от Бургас - дама със съмнителен ценз и капацитет. Щастливото число 13/13 я изстреля изневиделица в Народното събрание и слиса цялата парламентарна група на ББЦ, включително и лидера Николай Бареков. Не помогнаха нито молбите, нито мутренските насилствени приоми на барековата свита, за да я откаже от парламентарните кулоари. Така Баракова и до днес, макар и самотно, търка депутатската банка, отлъчена от ББЦ и гласувайки за ГЕРБ. 

1588587

Водещи

Най-четени