И Дариткова отрече да е канена за здравен министър 01.11 | 13:19

Системата загуби от оставката на проф. Петров, смята тя

От iNews.bg

С мен не е говорено да бъда министър на здравеопазването – моята сила е в парламента. Това заяви председателят на Здравна комисия Даниела Дариткова, предаде БГНЕС. "За съжаление ситуацията се повтаря. Факт е, че вече 9 години съм в политиката и в сферата на здравеопазването. Донякъде е логично при всяка смяна на министър, аз да бъда евентуално търсена и ориентирана към поста", допълни Дариткова.

Тя е на мнение, обаче, че трябва да се търси устойчиво решение в сферата на здравеопазването. "Разчитам правителството и премиерът да намерят доброто решение. С мен не е говорено и не съм чула обсъждани имена", посочи още тя. Попитана дали министерският пост трябва да бъде зает от заместник-министър Мирослав Ненков, Дариткова посочи, че този въпрос трябва да бъде зададен към премиера и правителството.

Тя изтъкна, че изключително много съжалява за оставката на министър Николай Петров. "Българската здравна система загуби от тази оставка. Страната ни имаше реален шанс да направи политиката в сферата на здравеопазването наистина обърната към интересите на пациентите и на лекарите. Но, българското здравеопазване няма да загуби, защото министър Петров ще продължи да изпълнява своя дълг като лекар", посочи Даниела Дариткова.

Нейното мнение било, че трябва да има устойчивост в политиката. "Една личност е важна за системата, но всъщност устойчивите решения трябва да бъдат решения на една политика, която е консенсусна, последователна, за да не се случва така, че при всяка смяна да имаме връщане назад и започване отначало. Здравеопазването се нуждае от дългосрочна визия, консенсус и устойчиви решения", смята Дариткова.

Тя е убедена, че има мантри, които се повтарят с цел политическа употреба. Темата за търговските дружества и лечебните заведения била една от тях. "Смятам, че в политиката на здравеопазването трябва да се търси надпартийния консенсус. Тук политизирането е изключително вредно", категорична бе Дариткова.

Водещи

Най-четени