И Фандъкова вдига данъци следизборно 27.11 | 16:30

Собствениците на по-старите и по-мощните автомобили от догодина ще плаат повече

От iNews.bg

След като преди дни стана ясно, че пловдивчани ще плащат по-скъпо за някои данъци, сега и софиянци ги чака същото. Столична община планира да увеличи данъка на автомобилите с най-ниски стандарти и тези с най-висока мощност. Освен това ще бъдат предвидени повече пари за ремонт на улици и тротоари в кварталите. Това стана ясно на пресконференция на кмета Йорданка Фандъкова и нейния заместник Дончо Барбалов, съобщава БГНЕС.

Изменението на данъците е част от мерките за подобряване на качество на атмосферния въздуха и подобряване улиците и тротоарите в кварталите, обясни Фандъкова.

За автомобилите стандарт "Евро 5" и "Евро 6" данъкът ще се запази както през тази година.

При собствениците на коли с най-ниски екологични стандарти данъкът ще се увеличи с между 3 и 10 лева. За тези, които карат мощни возила с мощност над 100 конски сили – данъкът ще скочи с до 40 лева, обясни практически Фандъкова.

Според разчетите на общината от събраните пари 18 млн. лева ще бъдат насочени за модернизация на градския транспорт, ремонт и облагородяване на паркове и градини.

Повече пари са заложени за ремонти в кварталите. Очаква се около 20 млн. лева от данък "сделки” от продажбата на имоти и коли, които се извършват от общината.

Данък сграда и такса за битови отпадъци няма да се увеличават, обеща кметът. Същото се отнася и за цената на билетите в градския транспорт. 

Водещи

Най-четени