В Карлово изпращат 42-рият ни контингент в Афганистан 02.03 | 08:07

120 наши военни заминават на натовската мисия

От iNews.bg

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на Четиридесет и втория български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа” в Афганистан. Церемонията ще се състои на площад "Васил Левски” в Карлово от 15:30 часа.

Контингентът е в състав до 120 военнослужещи и със структура Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери.
По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база "Летище Баграм", носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков. Той е участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 г. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център "Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка "Боеготов" за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.

Водещи

Най-четени