В Добрич започна ваксинирането срещу Covid-19 на първите 130 лекари 28.12 | 12:45

От iNews.bg

В Добрич започна ваксинирането срещу Covid-19 на първите 130 лекари, медицински сестри и други специалисти в системата на здравеопазването.

Разкрити са два имунизационни кабинета - в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/, където ще се ваксинират желаещите медици от цялата област, съобщи секретарят на областния кризисен щаб д-р Светла Ангелова.

Специалистът по уши, нос, гърло д-р Искрен Димитров, който е и управител на медицински център, бе първият лекар, получил доза от ваксината.

Правя този избор без колебание, още повече че моята специалност е високорискова. Безусловно вярвам в постиженията на медицинската наука, заяви лекарят пред журналисти. По думите му с ваксинирането ще се намали двайсет пъти рискът от фатален край при заболяване от коронавирусната инфекция.

Не бива да има колебание за ваксината, заяви и хирургът професор д-р Енчо Калчев, който също бе имунизиран. Лекарят сподели, че е на 83 години, има 60-годишна практика на медик и знае, че ваксините са спасявали човечеството в трудни ситуации, като даде пример с овладяване на заразата от туберкулоза.

По график през днешния ден в двата кабинета трябва да бъдат ваксинирани общо 45 души, които ще получат втората доза на 21 януари догодина.

Засега около 450-500 медицински лица, или една трета от заетите в системата в Добричка област, са заявили желание да се ваксинират, според данни на РЗИ. В най-голямото лечебно заведение в региона - болницата в Добрич, над 80 души, или близо 18 на сто от работещите, са готови да се ваксинират, посочи директорът на МБАЛ д-р Георги Желязков.

Водещи

Най-четени