И Вивиан Рединг скастри Камерън заради българите 28.11 | 21:17

Тя повдигна въпроса за това, че в България има цели селища, дошли от Острова

От Мая Александрова

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието и основните права Вивиан Рединг остро разкритикува намеренията на британското правителство да ограничи свободното движение за българи и румънци.

Тя призова политиците да не насаждат погрешни представи за така наречения социален туризъм във Великобритания.

"Единният пазар, който британците толкова ценят, се основава на свободното движение на капитали, стоки, услуги и хора - тези четири свободи вървят заедно – или ги искаш всичките, или не искаш никоя от тях", заяви Рединг, цитирана от в. "24 часа".

Британските банки и телекомуникационни компании се възползват от свободното движение, за да се установят в други страни – включително в България и Румъния.

Рединг посочи, че у нас има цели британски селища, където британците са си купили имоти и ходят на почивка.

"Великобритания е 4-ият най-голям износител на свои граждани към другите европейски страни. Как може тази страна винаги да се застъпва за разширяването, а когато то е факт, да не е доволна от това?”, пита Вивиан Рединг.

"Свободното движение не подлежи на преговори, докато дадена страна е член на ЕС и част от единния пазар", категорична е еврокомисарката.
Рединг обръща внимание, че няма европейска директива, която да задължи дадена страна да дава социални помощи на хора, които не работят и призова правителствата, които вдигат шум по темата, да си подредят къщата.

"Има много неща, които те могат да направят, за да няма злоупотреби със социалните им системи, а политиците трябва да слязат на земята и да не изпращат към гражданите си послания, които създават погрешни представи”, подчерта Вивиан Рединг.

По-рано днес и външният ни министър Кристиан Вигенин определи новите правила за чужденците във Великобритания като "дискриминационни".

Водещи

Най-четени