С метро до „Овча купел“ и Околовръстното след седмица 16.04 | 19:14

Подземната железница има връзка и с жп гара „Горна баня“, влизат в експлоатация и 3 буферни паркинга

От iNews.bg

"На 24 април, следващата събота, пускаме за движение 4-те км на третата метролиния през "Овча купел". С тях присъединяваме един от големите райони на София към метромрежата, а гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Изградихме цялата третата линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от "Подуяне" през "Оборище" и центъра, през "Красно село" и "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна баня". И сме готови да продължим, посочи Фандъкова.

С разширението на метрото до Околовръстен път са изградени – интермодална връзка с жп транспорта в "Горна баня", както и три паркинга за общо 670 автомобили – буферен паркинг на Окорловръстното шосе и бул. "Президент Линкълн" за около 240 места, по ул."Централна" при станция "Овча купел 2" за около 200 автомобили и по ул. "Монтевидео" до станция "Мизия" за 230 автомобили. Извършена е реконструкция на бул. "Президент Линкълн", изградена е ул. "Централна".

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии – над 11 хил. тона годишно.

София има три основни метролинии с разширения с общо 52 км дължина и 47 станции.

По думите на кмета Фандъкова "Очаквам максимално бързо новият парламент и правителство да продължат процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост и внасянето му в Европейската комисия, тъй като в него заложихме средства за разширенията на третата линия на метрото – по бул. "Владимир Вазов" и през "Слатина". Тези участъци се очакват от хиляди хора и имаме готовност още тази есен да започнем строителството на 3-те км в район "Подуяне".

През тази и следващата седмица се провеждат и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия "Г. С. Раковски" през "Гео Милев" и "Слатина" до "Цариградско шосе" и от "Младост 3" до Симеоновския лифт.

Водещи

Най-четени