В Годеч и Своге обявиха бедствено положение 26.01 | 11:28

Затруднен е достъпът до редица села в Софийска област

От Ивайло Ачев

Обилният снеговалеж доведе до редица проблеми и в Софийска област, съобщават от Столична община.

Обявено е бедствено положение в община Годеч и община Своге.

Нарушено е електрозахранването в селата Дръмша, Дреново и Царичина в Община Костинброд поради паднали дървета върху електрическата мрежа. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на повредата.

Частично прекъсване поради тежките метеорологични условия има в общините Своге (с. Реброво, Томпсън, Владо Тричков) и Костинброд (с. Чибаовци, Понор и Бучин Проход) плюс Драгоман. По информация от дежурния  по електроразпределение на територията на община Годеч съществуват сериозни проблеми. Работи се от екипи по отстраняване на повредите.

В община Костинброд селата Понор, Чибаовци, Бучин проход и Градец са с режим на водата поради нисък дебит неповлиян от атмосферните условия.

Затруднен е достъпът до следните населени места:

В Община Драгоман няма достъп до с.Долно ново село.

В Община Годеч силно затруднен е  достъпа до селата Гинци, Бракьовци, Губеш и Комщица. Снежната покривка е около 120 см.

В Община Своге между селата Габровница и Еленов дол и между манастир Седемте престола и махала Медов дол не е почистено и няма достъп. 

В Община Ихтиман – не е почистен пътя до с. Мухово и между с. Вакарел и Поибрене.

В Община Етрополе – силно затруднен е достъпа до с. Ямна, а до махала Оселна няма достъп.

До всички останали населени места в Софийска област е осигурен достъп, като се доставят продукти от първа необходимост и медикаменти, но снежната покривка е между 25-50 см. Най-тежка е обстановката в общините Годеч и Своге, като там снежната покривка е между 80 – 100 см.

Няма данни за нарушение движението на  автобусния транспорт, но в общините Своге, Годеч и Костенец е затруднен.

Кметовете на общините са създали организация за провеждане на неотложни аварийно спасителни работи, съгласно плановете за спасителни дейности.

Водещи

Най-четени