В БСП съгласни с гласуванео по пощата, но при условие 12.01 | 11:40

Опозицията също е готова за промени в Изборния кодекс, за да може да гласуват карантинираните, обяви Нинова пред Радев

От iNews.bg

"Гласуване по пощата е възможно, но трябва да върви ръка за ръка с активната регистрация, иначе ще си остане просто добро предложение". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова подчерта, че опозицията в парламента също е готова да обсъжда промените в Изборния кодекс, след като от управляващата партия ГЕРБ заявиха, че ще предложат карантинирани и приели за лечение хора да гласуват с мобилна изборна кутия. Лидерът на опозицията отново припомни, че партията ѝ през годините е подкрепяла машинното гласуване, като гарант за вота, но решение на мнозинството е да остави и традиционните хартиени бюлетини в процеса като "отстъпление от този принцип". От БСП се обявиха и против гласуване в два дни.

"Готови сме за избори по всяко време", категорична бе Нинова, но подчерта, че социалистите ще се съобразят изцяло с определената от президента дата, което е изцяло негово правомощие. Корнелия Нинова допълни още, че от партията ѝ са усъвършенствали програмния си документ "Визия за България" и апелира останалите партии да започнат с дебатите по изборните си платформи по същество.

Срещата между ръководството на БСП и държавния глава Румен Радев започна и с поискано от Корнелия Нинова уточнението на отношенията с президентската институция, по думите ѝ, за да се разсеят съмненията по тази тема. "Ние не воюваме с президента и президентската институция", категорична бе Нинова по време на консултациите.

"Аз не искам да разсейваме нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод за такива съмнения", отговори от своя страна Радев, припомняйки, че е подкрепен от БСП при избирането му за президент, както и отговорността му към избирателите. "Подкрепяме усилията БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда", каза още президентът и допълни: "Без силна опозиция демокрацията залинява".

Отношения по темата взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която увери, че никога не забравя "откъде е тръгнала".

Водещи

Най-четени