Д-р Бойко Пенков: Сливането на болници ще доведе до икономии и субсидии от ЕС 03.05 | 16:22

Брюксел постави категорично услови за по-ефективно здравеопазване, заяви зам.-министърът

От iNews.bg

Сливането на болници ще доведе до икономии от заплати на администрацията, която ще бъде редуцирана и спестените пари ще отидат при лекарите и пациентите. От обединението на 10 здравни годишно ще бъдат спестени около 6-7 млн. лв., заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по БНР.

Той обясни, че сливането на болници е част от "тежките промени" в здравния сектор, насочени към подобряване на ефективността в здравеопазването. Това всъщност е една от критиките на Европейската комисия към българското здравеопазване. Зам.-министърът напомни, че реформата в здравната система е част от предварителните условия за отпускане на средства за болниците и спешната помощ от еврофондовете през новия програмен период 2014-2020 г. Брюксел категорично изисква да намалим броя на здравните заведения.

"Министър Москов събира чета, за да може да направи много тежки промени, които трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното ни здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения на ЕК да бъдат прекратени", подчерта Пенков. По негови изчисления при обединяването на 10 болници например, администрацията ще се свие с 500 души, от чиито заплати ще бъдат спестени минимум 4-5 млн. лв. годишно и още 2 млн. лв. за държавна издръжка на здравните заведения.
Според зам.-министъра уволнението на д-р Дечо Дечев като директор на болница "Св. Иван Рилски" в София е аргументирано с предстоящото обединение между неговото до скоро лечебно заведение и университетската "Александровска" болница.

По-рано днес д-р Дечев заяви по Нова телевизия, че е уволнен, защото е критикувал новата методика за финансиране на болничните заведения и се е противопоставил на административните реформи, свързани с предстоящото обединение на болници. Преди няколко дни това обяви като причина и самият здравен министър д-р Петър Москов.

Д-р Дечев смята също, че обединението на двете болници цели да бъдат заграбени 4 млн. лв. от процъфтяващата клиника "Св. Иван Рилски" . Според него обединението на болниците в Медицинска академия ще доведе до скрита приватизация и монополна структура, която ще налага доставки на лекарства и консумативи от точно определени фирми.

Бойко Пенков защити решението на министър Москов за сливането на "Александровска" болница и "Св. Иван Рилски" и уволнението на д-р Дечев. Въпреки критиките на бившия шеф на болницата към провежданата реформа, Пенков все пак смята, че мястото му е в здравната система и в структурите, които ще се създават в бъдеще. Зам.-министърът отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на болници цели да бъдат приватизирани. "Изключено. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата", отсече той.

Междувременно след случая с пребитото новородено в болница "Софиямед" здравното министерство е започнало проверки в родилните отделения на натовареността на акушерките. Проверка на работния график на обвинената за побоя акушерка Емилия Ковачева показа, че при разрешени 160 часа месечно тя е редовно е работела по 240 часа месечно. В нощта на инцидента тя е карала второ поред 12-часово дежурство.
"Започнали са засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд", каза Пенков. Той обясни, че за претовареността им има логично обяснение – преди 30 години акушерките са били 8300 – 8400 за доста по-малко отделения, а сега са около 3300. "Виждате какъв огромен недостиг на кадри имаме. И вероятно това се случва и на много други места", коментира зам.-министърът, който до преди няколко години беше директор на "Софиямед". И обаче увери, че по негово време болницата не е имала проблем с недостиг на акушерки. В момента обаче ситуацията била "по-критична и професионалната миграция между болниците е по-засилена".

Пенков декларира, че в болниците с държавно участие ще бъдат създадени условия майките да наблюдават бебетата си постоянно, за да са сигурни какво се случва с тях. В момента министерството събира информация в кои лечебни заведения няма такава възможност и след това ще се търси начин проблемът да се реши, посочи д-р Пенков.

Водещи

Най-четени