С 31 хил. повече са семействата, получили помощи за отопление 02.12 | 16:20

Освен това сумата за тази зима е увеличена с 99 лв. на месец

От iNews.bg

"Над 31 000 семейства повече са получили помощ за отопление през тази година. Общият брой на одобрените и възползвалите се от този вид подкрепа е близо 284 000 семейства", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред народните представители от ресорната комисия в НС.

Най-много – 245 200 домакинства, са взели средства за закупуване на дърва и въглища. Пари за покриване на сметките за електроенергия са отпуснати на близо 29 800 семейства, за парно – на над 5100, а за природен газ – на около 400. Най-много от одобрените кандидати за помощ за отопление са от областите Пловдив – 22 165, и Благоевград – 22 149. Следва област Враца, където помощ са получили 14 093 семейства.

"През тази година размерът на тази подкрепа беше увеличен на 99 лв. на месец или общо 500 лв. за целия отоплителен сезон. Изплатените средства към момента са 136,6 млн. лв. През декември предстои да бъдат преведени още над 4 млн. лв. на хората, които са подали заявленията си непосредствено преди последния срок за кандидатстване в края на октомври", отчете министър Сачева. Тя апелира възрастните хора, които получават помощта си в пощенските клонове или я теглят от банкомати, да бъдат с придружител.

Всички подкрепени със средства за зимния сезон, подлежат на контрол от Агенцията за социално подпомагане след отпадане на ограниченията в страната. "При установени нарушения помощта ще трябва да се възстанови. Човекът, който я е ползвал за друго, ще се лишава от възможността да получи такава за следващия отоплителен сезон", добави още Деница Сачева.

Водещи

Най-четени