14 с обвинения от спецпрокуратурата след масовите арести в „Орландовци“ 08.03 | 15:51

Организираната престъпна група е действала повеече от 3 години

От iNews.bg

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 14 участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Сред обвинените са двама полицейски служители - взводни командири в столичното Второ районно управление.

Групата бе задържана вчера при операция на СДВР, Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и Специализираната прокуратура  в столичния кв. "Орландовци". Неутрализирана е след близо 7-месечно наблюдение и разследване на престъпната й дейност. По време на операцията по задържането на участниците в жилища, автомобили и при лични обиски бяха намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала повече от три години. Разследва се съпричастието й към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната – грабежи, в т.ч. в поща (на част от парите за пенсии на жители в района), кражби на промишлени машини, влакови релси и др. Налице са и данни, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.

Ръководителят на групата лично е определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление. Обвинените полицейски служители от своя страна осигурявали липсата на полицейски сили в района на извършване на престъпление. В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни "услуги".

На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 март Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.

Водещи

Най-четени