16-годишен заменил кон и каруца за кола - катастрофира при с. Мрамор 06.08 | 14:17

Пишман шофьорът возел още 5-ма, които също са пострадали

От Ивелина Георгиева

В 23.40 часа снощи (5 август) лек автомобил Reunaut 19 се е преобърнал на таван на 500 метра от кръстовището при с. Мрамор. Това каза главен инспектор Иван Златанов, от "Тежко пътно транспортни произшествие" към СДВР.

Renault-то е собственост на 16-годишното момче, което е управлявало автомобила, без шофьорска книжка. Собствеността е придобил по особен начин като е заменил кон и каруца, за да се сдобие с леката кола. Реното е с врачанска регистрация и в момента се издирва продавачът. Оказва се, че колата е минала през няколко физически лица, докато стигне до 16-годишния младеж, уточниха от СДВР.

Младежът шофирал по околовръстния път, в посока от с. Мрамор към Мировяне, обясни гл. инспектор. В нея са се возили още петима непълнолетни.

Колата е изпреварила с много висока скорост патрулиращ полицейски автомобил. Полицаите пускат сигналните лампи на патрулката и тръгват след автомобила. Малко след това Reunaut-то започва да се движи неадекватно по пътното платно. Впоследствие колата напуска пътното платно и се преобръща в лявото платно по таван, точно 500 метра преди кръстовището за с. Мрамор.

При инцидента са пострадали двама са на 16 г., трима – на 15 г. и едно момиче – на 15 г., което не е пострадало. Девойката е била прегледа след инцидента. На останалите младежи е оказана медицинска помощ в "Пирогов" и те вече са освободени, без тежки наранявания.

В детското отделение на спешния център все още е на лечение 16-годишният водач на автомобила, който е пострадала най-сериозно, но е без опасност за живота.

Попечители на младежа са баба му и дядо му, които са трудно подвижни и в тежко здравословно състояние. Той няма родители, но не е от ромски произход, съобщи Златанов.

Ако се приеме версията, че водачът на автомобила е с леки телесни наранявания, ще му бъде наложено административно наказание, ще му се състави акт, ще бъде глобен, или ще бъде наказан с обществено порицание.

Ако този, който е предоставил автомобила се окаже пълнолетен и правоспособен, ще му бъде наложена административно наказание и досъдебно производство, уточни още Златанов.

От полицията и от детската педагогическа стая установяват всички подробности по случая.

Водещи

Най-четени