2.5 години условно даде съдът на кмета на Септември 13.05 | 16:23

Марин Рачев ще трябва да върне на държавата и 118 хил. лева укрити данъци

От iNews.bg

Пазарджишкият окръжен съд определи две години и шест месеца условна присъда при четиригодишен изпитателен период за кмета на Септември Марин Рачев, съобщи БНР. Съдът го обяви за виновен в това, че в периода 2006-2007 година Марин Рачев като едноличен търговец на горива е укрил данъци в размер на над 118 хиляди лева, подавайки неверни декларации, подписани от съпругата му.

Съдът реши, че Марин Рачев трябва да върне дължимата сума към държавата и да поеме разноските по делото.

Кметът на Септември обяви, че ще обжалва присъдата в 15-дневен срок.

"Ще се борим за това истината да се възприеме и от съда такава, каквато е, а именно това, че съм невинен. Това го решават избирателите. Ще стане ясно на предстоящите местни избори дали ще продължавам да изпълнявам функциите на кмет. На празника на град Септември тогава ще обявя какви са ми намеренията. Аз никога не съм бил член на ГЕРБ, аз съм издигнат от гражданската квота, какво е тяхното решение, то ще стане публично известно, но не смятам, че е относимо към този процес", каза Рачев пред БНР.

В хода на двегодишното съдебно разследване прокуратурата добави допълнителни обвинения срещу Рачев. Почеркова експертиза доказа, че декларациите по ДДС и годишната декларация за 2006 година носят подписа на съпругата му, а не както е по закон, на самия Рачев. Затова прокуратурата поиска 5 години затвор и конфискация на имуществото му. 

От своя страна защитата смята, че след като няма подпис на обвиняемия, няма и престъпление, извършено от него.

Водещи

Най-четени