200 души играха в мъжкото хоро в Тунджа 06.01 | 11:10

Това е уникална за страната традиция за Богоявление

От Деляна Петкова

На 6 януари в Калофер е голям празник – на този ден именно в града е роден българският революционер Христо Ботев, по стар стил посрещаме Коледа, а мъжете се хвърлят в ледените води на Тунджа, за да извадят кръста за Богоявление.

В града има и една друга традиция, която събира мъжете не само от региона, а и дори от Варна, Свищов, Карлово и Пловдив. Тя се нарича "мъжко хоро" - хванати за ръце мъжете пеят и играят хоро в Тунджа. Този ритуал е уникален за страната, а начело тази година застана кметът на Калофер Румен Стоянов.

Във водите влязоха оркестър от гайдари и тъпанджии, а мъжете играха в продължение на половин час преди свещениците да отслужат Богоявленския водосвет. Те танцуваха в предварително завирените води на река Тунджа в близост до църквата "Св. Архангел".

Тази година в Тунджа играха над 200 мъже, голяма част от тях бяха облечени в носии, разказва БТА. Традицията в града е независимо кой извади кръста, свещениците го дават на най-малкия участник в хорото. Тази година това е деветгодишният Иван Делев. Детето коментира, че водата е била ледена, но и вълнението е голямо, така че не му е било студено.

Водещи

Най-четени