30 станаха болните от COVID-19 българи 13.03 | 19:24

Скоро и Министерски съвет ще започне да заседава дистанционно

От iNews.bg

От днес има още 7 нови случая на коронавирус у нас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет съвместно с Националния кризисен щаб, предаде БГНЕС.

Със 7 нови случая на заразата, болните от COVID-19 у нас стават 30, като сред тях е и жената, която почина в "Пирогов”.

Надявам се законодателните мерки да не бъдат връщани от президента, за да могат бързо да бъдат обнародвани и влязат в сила, заяви в началото на изказването си премиерът.

Днешното заседание в МС е едно от последните присъствено, стана ясно от думите на Борисов. Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите, каза още Борисов.

Заповедта на министъра на здравеопазването търпи някои промени и ние имаме готовност да я променяме на базата препоръките на щаба.

В заповедта не влизат бензиностанциите. Това е изключително важно, няма да се затварят, отбеляза Борисов.

По отношение на моловете премиерът заяви, че още веднъж ще се помислят ограниченията, тъй като в големите търговски центрове има магазини за хранителни стоки, банкови клонове и аптеки. Според Борисов те не бива да бъдат затваряни.

Относно ресторанти и места за хранене, мярката също ще бъде премислена.

Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио. Каквото е необходимо, ще бъде произведено, каза още Борисов.

Премиерът отбеляза мерките, които МОН предприема за онлайн обучението на учениците. Обучението много ме тревожеше, но то ще се направи чрез националната телевизия, каза още Борисов и припомни казаното по-рано от министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преценете дали фризьорски салони – ако са с ред, записване и вътре има по 1-2 човека, да се затварят или не. И дали може да се контролира.

Може да се справим с кризата, ако всеки един от нас се води от презумпцията, че колкото по-нарядко сме, толкова по-успешни ще бъдем.

Логиката на заповедта е спирането на стълпотворения на хора, заяви министър-председателят. 

Водещи

Най-четени