325 лева еднократно потичат към Хасковско 07.09 | 10:45

Десетки семейства не могат да посрещнат нуждите си след водното бедствие

От Теодора Кокаланова

Териториалните служби на Агенцията за социално подпомагане в областите Бургас, Стара Загора и Хасково са в непрекъснат оперативен контакт с общинските власти и кризисните щабове в бедстващите общини Харманли, Димитровград, Симеоновград, Опан, Гълъбово, Раднево и Приморско, съобщиха от пресцентъра на АСП.

В силно засегнатото димитровградско село Странско са наводнени над 20 къщи. На хората от тези домове ще се предоставят нужните документи за получаване на еднократна помощ в размер до 325 лева. "Създадена е организация молби за еднократна помощ да се приемат по най-бързия начин и в останалите засегнати райони от областта", съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Стефан Манахилов.

По думите му 100-120 лица и семейства ще се нуждаят от еднократно подпомагане за посрещане на най-неотложните си нужди след бедствието, предаде агенция "Фокус". В Димитровград вчера бяха изведени децата от Центъра за настаняване от семеен тип поради наводняване на сградата. Те са настанени в детска градина. Поради преживения стрес с тях работи психолог.

"Обстановката след обилните дъждове се нормализира", съобщи кметът на община Харманли Михаил Лисков. По думите му осем екипа работят по възстановяване на щетите в града. Няма скъсани язовири. "Отводняваме по пътната настилка и по домовете. Няма пострадали граждани, както и няма паднали постройки", заяви Лисков. Кметът допълни, че водата се оттича и са паднали нивата на язовирите в околностите. 

Над 500 са сигналите на граждани за необходимост от аварийни и спасителни дейности в Бургаско. Най-засегнат в Бургас е квартал "Победа", откъдето бяха евакуирани 16 души с деца. Според директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Бургас Тони Костова най-напред там ще се извършат обходите и анкетите за установяване на необходимост от еднократно подпомагане. 

Социални работници в Берковица също са част от обикалящите и описващи щетите общински екипи и помагат на хората да заявят нуждата си от еднократно подпомагане след наводненията там.

Водещи

Най-четени