4% остава бариерата за влизане в парламента* 20.02 | 18:33

Ако гласуваме, без да посочим преференция – на практика ще подкрепим водача на листата

От Филипа Тодева

Остава 4-процентната бариера за влизане в парламента. Това решиха депутатите с гласувани на второ четене текстове от новия Изборен кодекс. Според изборния закон право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво ще имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 4% от действителните гласове в страната и извън нея.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция ще се определя от ЦИК по определена методика. Броят на мандатите трябва да е равен на броя на депутатите в парламента, намален с броя на избраните независими кандидати. Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутати от ГЕРБ, които искаха прагът за влизане в парламента да се намали на 3%.

Депутатите дадоха решение и на въпроса какво се случва с гласа на човек, който не е посочил преференция – т.е. не е избрал конкретен кандидат. При такъв случай гласът отива за кандидата, който води листата на въпросната партия. Това предложение на Мустафа Карадайъ от ДПС бе прието от мнозинството, но не получи подкрепа от ГЕРБ, според които така се опорочава преференцията и възможността да се пренарежда листата.

"От една страна дадохте преференция, а с едно изречение всъщност я отменихте - разигравате театър, преференция реално няма", заяви Делян Добрев. Отговор на неговата реплика даде Йордан Цонев от ДПС: "Смятате, че имате право да употребявате глагола "лъжа" - заблуждавате се".

"След като аз имам право да пренаредя листата с посочване на преференция, ако не го направя, за кого давам вота си. Ако съм решил, че не искам никого да отлича, моят вот за какво се брои", допълни Цонев. Според него трябва вотът на този, който не е отбелязал преференция, да бъде смятан като преференция за листата, предаде БТА. 

Парламентът прие и праг от 7% за пренареждане на листата за народни представители. Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ бариерата да бъде 5%.

Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Преди това парламентът прие, че когато избирателят не е посочил преференция, това ще се зачита за предпочитание за кандидата на първо място в листата.

За разпределяне на мандатите по изборни райони при избори за Народно събрание и за Велико Народно събрание ще се използва методът на Хеър-Ниимайер. Кандидатите ще се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции. Тези кандидати ще се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и ще образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати ще запазват първоначалното си подреждане в листата и ще образуват списък Б.

Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания, редът им в списъка ще се определя от ЦИК чрез жребий. Когато няма кандидати с валидни предпочитания, избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа.

Когато броят на кандидатите с валидни преференции е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати.

*Информацията е обновена в 19.14 часа.

Водещи

Най-четени