49 фирми ремонтират 49 места в София 07.03 | 20:00

В новите договори е заложен ръст на глобите и се въвеждат нови механизми на контрол, заяви зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов

От iNews

От днес 49 фирми работят на 49 места в целия град по програма, координирана от Столичната община с местните администрации. През миналата година Столичната община плати 38 милиона лева за ремонта на над 1200 улици. Тази година отделно са предвидени 63 милиона лева за улици по капиталовата програма на общината. Това обяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов, цитиран от bTV Radio.

От този месец до средата на август ще се работи по ул. "Каменоделска", където ще бъдат подменени трамвайните релси, а по маршрута на мотрисите ще бъдат пуснати автобуси. Два дни след Голяма Задушница, от 17 юни за един месец се спира автомобилното движение по ул. "Черковна", тъй като там "Топлофикация – София" ще подмени напречно разположен на пътя колектор. Тази година на етапи ще бъде ремонтиран и бул. "Линкълн" в кв. "Овча купел".

За миналата година за лошо качество на работа фирмите, които извършват текущ ремонт, са глобени с над 1 милион лева. И през следващите месеци общината е в готовност да налага санкции, но до предсрочно прекратяване на договори надали ще се стигне, тъй като те изтичат през май и юни, обясни Барбалов.

По думите му в началото на седмицата кметът Йорданка Фандъкова е извикала на среща всички ръководители на фирми за поддържане на пътната инфраструктура и е поискала качествена работа в срок.

В новите договори е заложен ръст на глобите и се въвеждат нови механизми на контрол: "Уточнен е по-ясно срокът за завършване на обекта, за да можем да сме сигурни, че когато се възложи ремонт на улица, ограда или стълбове, той ще бъде извършени в срока, в който общината иска. Сега някой път има забавяния, ние после санкционираме фирмите, но от гледна точка на хората – те искат да видят ремонтиран участък”.

Сигнали за наложителни улични ремонти софиянци могат да подават в контактния център на общината, както и в районните администрации, с които дейностите се координират.

По отношение на показания по bTV казус с паркиране гратис в Синя и Зелена зона на места, където водачите не могат да бъдат глобени за неплатен престой, Дончо Барбалов посочи възможното решение в даване на правото на общините да глобяват по Закона за движение по пътищата.

"Според мен трябва да се даде, ако е необходимо със законови промени, възможност на общините да санкционираме по Закона за движение по пътищата. Тук, освен паркиране, бих искал да добавя движение в бус ленти, преминаване на червено и правене на забранени завои. На над 160 светофара са монтирани камери, които могат да контролират минаване на червено и забранени завои. В момента закупуваме камери за бус ленти, където също ще може да се осъществява такъв контрол", анонсира той.

Водещи

Най-четени