5 години затвор за швейцареца, хванат у нас на път за „Ислямска държава“ 25.02 | 17:43

Кевин Бахли трябва да плати също 29 700 лв. глоба и разноски по делото

От iNews.bg

Специализираният наказателен съд наложи общо наказание от 5 години лишаване от свобода на швейцарския гражданин К.Б. (Кевин Бахли – бел.рд.), който на 11 септември 2018 г. влезе в страната с боен арсенал в колата си на път за сирийския град Идлиб, където да се включи в бойни действия на страната на "Ислямска държава".

Съдът го призна за виновен по двете обвинения, предявени му от Специализираната прокуратура. Четири години лишаване от свобода съдът му наложи по обвинението за тероризъм (всяване на смут и страх в населението, в т.ч. на чужда държава) и 5 години – за незаконно пренасяне в страната на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Общото наказание от 5 години лишаване от свобода той ще изтърпява при първоначален общ режим.

К.Б. е осъден да плати също 20 000 лева глоба, както и близо 9 700 лв. разноски по делото. В полза на държавата се отнемат автомобилът "Jeep", с който влиза в страната през ГКПП "Дунав мост 2" при Видин, както и оръжията и боеприпасите, иззети при задържането му на ГКПП "Капитан Андреево" (на 12 септември 2018 г.).

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелтивния специализиран наказателен съд. К.Б. остава с мярка за неотклонение "Задържане под стража, реши съдът.

Швейцарският гражданин бе задържан в страната по сигнал на швейцарските власти, след като неговият баща съобщава, че е заминал с колата си и всички законно притежавани от семейството ловни и бойни оръжия и боеприпаси.

В хода на досъдебното производство бяха събрани и представени на съда огромен брой веществени доказателства за намеренията на осъдения да се включи в бойни действия на страната на "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени