50 бона глоба за фирмите, непочистили навреме „Тракия“ и Околовръстното в София 12.02 | 12:10

Ще бъдем безкомпромисни към всички, които не са си свършили работата, категоричен е шефът на АПИ

От iNews.bg

Агенция "Пътна инфраструктура" ще глоби с общо 50 000 лева фирмите, ангажирани с почистването на магистрала "Тракия" и Софийския околовръстен път. Санкцията е заради ненавременни действия при усложнената зимна обстановка в страната снощи. Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски, цитиран от БНТ.

Пътищата в момента се обработват. Вятърът е силен, особено в Североизточна България, а прогнозите са, че обстановката ще се усложнява, поясни Терзийски. В момента затворен за почистване е единствено пътя Завет - Острово в област Разград.

Снощи обстановката в страната се усложни, рязко паднаха температурите, което затрудни снегопочистващата техника и пътуването на шофьорите. 563 машини са работили тази нощ по пътищата.

"Ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. При предходната усложнена обстановка във Варна и Добрич също са наложени санкции на снегопочистващите фирми, в размер на 52 000 лева. Няма да има никакъв компромис с почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа", заяви Георги Терзийски.

Той поднесе и извинения на шофьорите, които снощи се наложи да изчакват на магистрала "Тракия", но подчерта, че е имало и недобросъвестни водачи, които са навлезли в аварийната лента и са забавили действията на техниката при изваждане на аварирал тир.

Във връзка с понижението на температурите Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Днес в цялата страна е определен жълт код за потенциално опасно време за силен вятър. В 6 области в Североизточна България – Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, предупреждението е и заради условия за виелици и снегонавявания.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Водещи

Най-четени