50 000 искат тунел под Петрохан 13.02 | 16:50

Хора от Северозапада ще внасят подписка в новия парламент, искат и местен референдум

От iNews.bg

Около 50 000 души от Северозападна България са се подписали в организирана от инициативен комитет от Берковица подписка с искане за прокопаване на тунел под старопланинския проход Петрохан. Това съобщиха организаторите й, предаде КРОСС. В берковското село Гаганица е било организирано Хоро на надеждата, с което местните хора се надяват да привлекат вниманието на властите към проекта за тунел под прохода.

Изграждането на такова съоръжение ще скъси разстоянието от София до Берковица, Монтана и Видин с около 40-45 км, а времето за пътуване с 50-60 минути. Така и пътят ще стане по-равен и без много завои. Това ще улесни достъпът на инвеститорите до Северозападна България и регионът ще стане привлекателен за тях, смятат организаторите на подписката, която тече от средата на ноември м.г.

След събирането на достатъчно подписи, документът ще бъде внесена в новото Народно събрание и ще се иска обявяване на местен референдум за строителството на тунел. Към момента прогнозата за цена на тунела е 200 млн. евро, ако той бъде с дължина 10-12 км.

Водещи

Най-четени