63 деца са настанени в центрове от семеен тип 14.07 | 12:42

В България има пет разкрити центъра за настаняване на деца от семеен тип

От Петя Михайлова

Към настоящия момент в България има пет разкрити центъра за настаняване на деца от семеен тип. Те са в Перник, Добрич, Русе, Пловдив и Варна и са с общ капацитет 80 места. Към момента в тях са настанени 63 деца.

Това съобщи началникът на отдел "Социални услуги за деца” в Агенцията за социално подпомагане Ренета Манолова, цитирана от БНР.

"Едни от основните причини за извеждането на децата от тяхната семейна среда са неглижирането, изоставянето им да бъдат на улицата и по цял ден да се занимават с несвойствени за тях неща, както и насилието, което е в различни форми", обясни Манолова.

Децата не се връщат на родителите им на всяка цена, а само ако има основание за това, допълни Манолова.

"Когато едно дете не може да бъде върнато в неговото биологично семейство, се предприемат и други мерки за закрила. Преди всичко се търси настаняване в заместваща семейна грижа. Такива са настаняванията при близки роднини, ако има индикации за това, приемните семейства, новите услуги от резидентен тип", каза тя.

От началото на годината до 30 юни случаите на превенция на изоставяния са 2658 в страната, от които при около 700 не се е стигнало до изоставяне на детето. При останалите случаи обаче е предприета друга мярка за закрила.

Манолова беше категорична, че взаимодействието между Държавната агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане е добро и работещо.

Водещи

Най-четени