7 радикални предложения за съдебна реформа влизат в правната комисия 09.02 | 19:47

5090 души са се подписали под инициативата на „Правосъдие за всеки“

От iNews.bg

Правната комисия в парламента ще разгледа в сряда подписката, инициирана от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", която съдържа 7 предложения за съдебна реформа. След като тези предложения изобщо не бяха обсъдени между първо и второ четене на промените в конституцията, в края на миналата година организацията внесе 5090 подписа, които подкрепят идеите й.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление задължава Народното събрание да разгледа подписката в срок от три месеца от внасянето й и да обяви решение.

Ако правната комисия подкрепи предложенията, те могат да бъдат превърнати в нов законопроект за промени на конституцията. От "Правосъдие за всеки" обаче смятат, че депутатите въобще няма да ги обсъдят по същество, а направо ще ги отхвърлят.

Предложенията на гражданската инициатива са за радикална съдебна реформа: да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори; намаляване на мандата му от 7 на 5 години; намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 5 на 3 години без право на повторно избиране; въвеждане на явното гласуване по всички въпроси във ВСС; намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове; въвеждане на длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", който да е независим в дейността си от главния прокурор, както и всички административни актове да се обжалват по съдебен път.

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени