8 декември е. Купонът започва 08.12 | 08:30

За първи път празникът е отбелязан преди 112 години

От iNews.bg

Днес е 8 декември или по-известен като празникът на студентите. В цялата страна бъдещите висшисти ще купонясват здраво, а към тях често ще се присъединят и скоро или не чак толкова скоро приключили висшето и образование. Ресторантите и дискотеките в повечето градове довечера ще бъдат пълни с млади хора. Зимните курорти също, тъй като от години те са сред най-предпочитаните дестинации за много от студентите. Други пък предпочитат да се съберат с приятели и колеги в домашна обстановка, на вила или в хижа в планината. Където и да се отбелязва празникът обаче е ясно едно – купонът ще е голям и до зори.

За първи път у нас 8 декември е отбелязан като студентски празник преди 112 години.  На тази дата през 1903 година е отбелязвана 15-ата годишнина на Софийския университет. По стар стил това е денят, в който се почита патронът на Алма Mатер св. Климент Охридски. Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., припомня БГНЕС.

През 1944 г. отбелязването на празника на 8 декември е отменено, а датата е заменена със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен. В близкото минало, през 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Водещи

Най-четени