900 сгради в София пострадали от бурята снощи 19.06 | 17:52

Опасност за хората в метрото не е имало, въпреки влязлата в тунелите вода

От iNews.bg

Равносметката от мощната буря, която удави столицата в час пик. Метростанции бяха наводнени, но движението на влаковете не спря. Щети има в 900 сгради, 22 са светофарите, поразени от мълнии, предаде бТВ.

Снощи в града паднаха около 50 литра на квадратен метър, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Водата буквално се изля по стълбите на подземната железница. Високото напрежение, което захранва влаковете варира между 750 и 1000 волта.

"Когато водата влезе при нас гравитачно се оттича и с помпи се изхвърля, навсякъде има помпи, опасността е когато много голямо количество влезе наведнъж и нивото отиде близо до захранващата контактна релса и да се получи късо съединение. Но това за 20 години експлоатация на метрото не се е случвало”, обясни Валентин Тодоров, зам.-началник "Експлоатация" на софийското метро.

На станция "Сердика” водата проби през тавана. Заради археологическите разкопки над метрото, които са непокрити. Проверките са установили 300 запушени шахти.

"Показателно, за това дали едни шахти са запушени или почистени, е това колко бързо се оттича водата, при порой като вчерашния не можем да очакваме, че в момента на порой шахтите ще поемат цялата вода”, посочи Фандъкова.

Водещи

Най-четени