Привличаме туристите с културното си наследство 18.04 | 16:00

Това е основното ни конкурентно предимство, смята Иво Маринов

От Елена Кирилова

Основното конкурентно предимство на българския туризъм е културно-историческото наследство. Това  заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на откриването на откриването на международното изложение "Културен туризъм”.

Според Маринов през последните години България е работила в посока популяризиране на културно-историческото наследство и стимулирането на културния туризъм по оперативна програма "Регионално развитие”.

По нея са отпуснати доста средства, които са използвани за поддържане на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура. Общата получена сума за това е над 250 млн. лева.

Близо 18,5 млн. лева пък са отпуснати за развитието на регионалния туристически продукт и маркетинг. Проучванията, направени досега от МИЕТ, сочат, че почти 24 на сто от чуждестранните туристи, посещаващи България, я асоциират предимно с богатата й история и култура.

МИЕТ се включи с информационен щанд на международното изложение "Културен туризъм”. В щанда участват общини, музеи и специализирани за културен туризъм организации.

Поредната национална годишна среща на представителите на местната власт, които работят в ресор туризъм, ще се проведе на 19 април. По време на нея ще бъде обсъден новият Закон за туризма.

Водещи

Най-четени