Културният туризъм - доказано добра инвестиция 03.11 | 10:15

Експертът обяснява как съчетаването на съвременното изкуство с културното наследство и природните дадености на България е в основата на успешна бизнес стратегия за хотелите у нас

От Кремена Бедерева

Превърналите се в традиция Есенни салони за  съвременно изкуство, които ще се състоят от 4 до 10 ноември в  Поморие и Бургас, доказват как нетрадиционните форми на  изкуството могат да привлекат дори в края на есента много млади  хора и чуждестранни бизнес туристи в морските градове.

Културните празници, които всяка пролет и есен се организират, съвместно с БТА, община  Поморие и община Бургас, превръщат региона в културна сцена и  атрактивна туристическа дестинация. Те удължават сезона и така  генерират по-високи приходи за местната икономика, развиват  инфраструктурата, създават нови работни места. 

Фестивалите и арт събитията, известни сред заетите в  бранша като "постмодерен културен туризъм", са доказано добра  инвестиция, коментира пред БТА Румен Драганов, директор на  Института за анализи и оценки в туризма. 

"Традиционният културен туризъм е свързан с посещение  на исторически места и събития, археология и средновековна  архитектура, затова той е монологичен. За разлика от него  постмодерният културен туризъм е комуникативен, доста по-жив и  свързан с креативността", споделя опита си Румен Драганов. 

Експертът обяснява как съчетаването на съвременното изкуство с  културното наследство и природните дадености на България е в  основата на успешна бизнес стратегия за хотелите у нас. По традиция в поморийските културни празници  участват известни български писатели, художници, скулптури и  филмови режисьори, като краят на всеки салон се увенчава с  уникална изложба с творбите на всички автори.

Редом с  традиционните форми на изкуството обаче място намират и  по-нестандартните изразни средства: пърформанси, инсталации,  видеоарт, изкуството на говора, светлината, музиката. Пример в това отношение са организаторите на  поморийските салони, които се стремят да подпомогнат връзката  турист - творец в хотела и в окръжаващата среда - културни зали, читалища, улици и площади. Публичното пространство е  едновременно част от декора, сцена за обмен на идеи и място за  създаване на бизнес контакти. 

Туризмът е огромно инвестиционно поле, което  страната ни притежава благодарение на уникалното съчетание на  природа, климат, местоположение и архитектурни обекти и находки. Освен традициите в летния и зимния туризъм у  нас, страната ни има потенциал за развитието на целогодишен  балнеолечебен и СПА туризъм.

Според експертите България е с  най-голямата концентрация на термални минерални извори в Европа. Поморие е едно от най-атрактивните курортни селища, които  привличат голям инвеститорски интерес, наред с Хисаря, Баня,  Велинград, Павел баня, Сапарева баня, Сандански.

"Добрите СПА хотели са място за професионално  прилагане на качествени услуги, но и точното място за култура",  коментира Румен Драганов. Фестивалите и интерактивните форми на  изкуството са чудесна алтернатива на пакетните предложения и на  масовото обслужване в туризма.

Водещи

Най-четени