Министърът на туризма Стела Балтова с мащабна програма за подкрепа на сектора 29.05 | 16:43

Учители и ученици ще спасяват туризма

От iNews

Нова мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор и за отдих на деца и преподаватели след пандемията се подготвя съвместно от министерствата на финансите, образованието и туризма.

На брифинг във финансово министерство беше обявено, че 30 000 ученици и учители ще имат възможност за почивка, която освен това ще е обвързана с културна програма. Програмата се нарича "Отново заедно". Програмата е на стойност 15 млн. лева, а пакетите са на стойност от по 500 лева.

"Ще подготвим туристически пакет и децата ще могат да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето цялото им изхранване по време на този престой. Подготвят се и много интересни програми, които са свързани с арт дейности, с експозиции, с обучение по народни танци, посещения на музеи и други туристически обекти, което безспорно има стратегически ефект върху възпитанието на нашите деца. Не само туроператорите и хотелиерите ще имат полза от тази програма, но също така и всички съставни части на сектор "Туризъм", каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

Балтова посочи, че приоритет е и създаването на благоприятни условия така, че бизнесът да бъде стимулиран да работи при запазване на здравето на всички работещи и на всички посетители в страната.
"Работим и към подобряване на условията за достъп на чуждестранни граждани в страната", добави тя.

Програмата ще осигурява летния отдих и ще бъде в малки групи на ученици и учители при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за учениците 1-ви до 3-ти клас и на 30 юни за 4-ти до 11-и клас. Малко по-късно приключват занятията за 10-и и 11-и клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

За участие в "Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат одобрявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

Министерството на образованието ще започне да приема кандидатури веднага, след като програмата бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

"В продължение на една седмица учениците ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти. Една от основните цели е създаване на среда за запълване на дефицитите на децата, включително и чрез културни програми", обясни просветният министър Николай Денков.

"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", посочи Николай Денков.

Към средата на юли се очаква да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще бъде обявена и нова. Процесът ще продължи до 15 септември.

Преходното правителство е започнало да подготвя националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която ще бъде приета от служебния кабинет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лева и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Една от целите програмата е да се възстанови здравето на учителите, преживели тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт и ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

Водещи

Най-четени