Чужденците на по-дълги и по-скъпи почивки от българите 11.10 | 18:08

Най-евтините хотели били с най-много празни легла в разгара на летния сезон

От Кристиан Костурков

Чужденците, които избират България за лятната си почивка, прекарват по-продължителна ваканция от нашенци. Освен това плащат и по-скъпо за нея, защото отсядат в по-добри хотели. От което следва и че оставят повече пари на туристическия бранш у нас. Такива изводи могат да се направят от публикуваните от Националния статистически институт (НСИ) данни за броя на нощувките, реализирани у нас през август.

Спрямо същия месец на 2016 г. те се увеличава общо с 6.3% и достига почти 1.257 млн. Броят на пренощувалите чужденци расте със 7.5 на сто, а на българите – с по-бавни темпове – 4.6%. Гражданите на други държави са и по-голямата част от клиентите на хотели, хижи, квартири и т.н. От общия брой на отсядалите през по-миналия месец 762.8 хил. са чужденци, а останалите 493.9 хил. - нашенци.

През август българите са реализирали средно по 3.3 нощувки, докато при чужденците те са над два пъти повече – по 5.7. Паралелно с това гражданите на други държави определено предпочитат по-скъпите хотели. 63% от тях са избрали да отседнат в такива с 4 или 5 звезди, докато делът на българите, избрали лукса, е доста по-малък – 23 на сто.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2017 г., е близо 5.95 млн. или с 1.9% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките (с 3.8%) се наблюдава в евтините места за настаняване с 1 и 2 звезди. Въпреки това обаче там са регистрирани и най-много празни легла. Капацитетът на 1 и 2-звездните хотели е бил запълнен на 43% през август. Този на 3-звездните – 61.2%, докато при най-луксозните и скъпи места за настаняване 76.4 на сто от легловата база е била заета.

От НСИ отчитат и увеличение на приходите от нощувки. През целия август 2017 г. те възлизат на 323.7 млн. лв. което е с 8.3% повече в сравнение с преди 12 месеца. Освен това е регистрирано увеличение на приходите както от чужди граждани - с 9.3%, така и от български граждани - с 4.0%.

Водещи

Най-четени