Прибират изоставените български туристи от Турция 11.10 | 14:36

Ще бъде отнет лицензът на туроператора On Travel, каза заместник-министърът на туризма Иво Маринов

От Елена Кирилова

Проблемите на българските туристи, които бяха оставени от своя туроператор в Мармарис без полети към България, най-сетне са разрешени. Това разкри министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус”.

Туроператорската фирма ще остане без лиценз, след като в рамките на две седмици изостави две групи туристи съответно в Испания и Турция, предаде БНР.

По думите на заместник-министъра на туризма Иво Маринов става дума за системни нарушения на Закона за Туризма. През 2012 г. са подадени близо 10 жалби и до момента на On Travel са направени седем проверки. От тях са съставени четири акта за нарушения.

Разходите за нощувките, храната и пътуването ще бъдат поети от контрагента на On Travel в Турция.

Добрев беше категоричен, че ако отново се появят още такива случаи с On Travel, министерството вече е подготвено и знае как да се справи с тях. Министърът обясни, че компанията има застрахователна полица, възлизаща на  1 400 000 лева.

Когато възникват такива проблеми, ако държавата не успее да помогне на туристите, те ще трябва да се разплатят с хотела и да запазят фактурата си. Когато се върнат у дома, с нея ще могат да поискат своите пари от застрахователя.

Този вариант е неудобен за туристите, поради което ще бъде свикана широка среща, на която ще присъстват и представители на Асоциацията на застрахователите. Идеята на Добрев е към всеки един сключен договор с туроператор да се прилага копие от застрахователната полица.

Крайният брой българи, пътували с On Travel е 38. Всички те ще се върнат в България в събота (13 октомври), когато от Бодрум ще ги вземе автобус.

Между 9.00 и 9.20 ч. туристите ще бъдат трансферирани до летището, тъй като има и няколко туристи, които са пристигнали със самолет. Междувременно продължават проверките на On Travel.  

Водещи

Най-четени