Рекорден интерес към историята на 3 март 05.03 | 10:06

Над 7 000 българи и чужденци са посетили Плевенската панорама

От Цанка Донкова

Българите сме проявили рекорден интерес към историята по време на националния празник 3 март. Над 7000 посетители е имала Плевенската панорама. Това съобщава директорът на дирекция "Военноисторически музеи" в града доц. Милко Аспарухов.

Според него от години не е имало подобно масово посещение. Сред гостите освен българи са били и туристи от Финландия и Русия. Много ученици от София и Плевен и млади хора, са дошли да видят паметника, загърнати с националния трибагреник. Имало е и много млади семейства с децата си.

"Те им говореха така, сякаш им даваха първи уроци по родолюбие”, коментира доц. Аспарухов. "С проявения интерес към Плевенската панорама, тя си остава един от най-посещаваните туристически обекти у нас”, посочи още той.

През целия празничен ден не е спирал потокът от посетители и в другите музейни обекти, посветени на Освобождението. Над 1300 души са влезли да се поклонят в храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в центъра на града, издигнат преди повече от век от най-ярките български архитекти, художници, иконописци и строители.

Къщата-музей "Цар Освободител - Александър Втори" е привлякла вниманието на над 700 души, а експозицията в Регионалния исторически музей, която разказва с автентични експонати за боевете за освобождението на Плевен е разгледана от над 1500 гости.

Плевенските музеи, както много други в страната, имаха свободен вход.

Около 40 000 души пък са били посетителите на Националния исторически музей (НИМ).

Водещи

Най-четени