Отчитаме със 7,3% повече туристи през последния сезон 28.09 | 15:04

Маринов награди общините, които развиват най-добре туризма си

От Ралица Стоянова

Чуждестранните туристи у нас са се увеличили със 7,3% през това лято спрямо миналото. Това сочат данни на летищата във Варна и  Бургас. За периода 1 юни - 15 септември през двата аеропорта са преминали общо 2 963 474 чуждестранни граждани.

"Изпращаме лятото с добри  показатели за притока на туристи. Тези резултати са невъзможни без инициативността на местните управи, които прилагат все повече модерни практики за разкриване потенциала на своите региони. Добрите практики на местната власт в туризма и  конструктивното партньорство на държавата  с общините и бизнеса са сред важните  фактори за привличане на повече чуждестранни граждани за пътуване и почивка в България".

Това заяви зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов по време на уъркшопа за професионалисти "Иновативни подходи и добри практики в туристическата дейност на общините”. Конференцията с участието на областни управители, кметове от над 80 общини, браншови организации, предприемачи и експерти от МИЕТ се състоя в Пловдив. Форумът беше в рамките на Световния ден на туризма, организиран от министерството, община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара.

Маринов връчи  наградите за най-добри постижения в конкурса "Общините за развитието на туризма", организиран с подкрепата на МИЕТ от Националната медийна група  "Парадигма".

След срещата  творчески колективи от различни краища на страната представиха изкуството си на открита сцена в Стария град със спектакъла "Опознай България". Концертът започна с огнен ритуал на домакините в прослава на бог Арес. Последва поредица от фолклорни изпълнения на самодейци от различни възрасти – детския ансамбъл "Брациговче", автентичните баби и дядовци от Дряново и Борово (община Лъки), старозагорското общество за танци. Читалище "Искра" от Хисаря показа композиция за минералната вода "Момина сълза", момичетата от състав "Станимаклийче" (Асеновград) – ритуали аз Еньовден, а етнографска група от Стрелча – някогашен годеж. Младежкият център "Кръг"-Кърджали разказа за традициите в изработването на родопския терлик.

Водещи

Най-четени