Недостиг на лекари по морето 10.07 | 16:21

Туристите да спазват правилата и да се грижат за здравето си, призовават медици

От iNews

Кризата за лекари става все по-осезаема по Черноморието. Проблемът се забелязва както по Южното, така и по Северното Черноморие, предаде Нова телевизия.

Според д-р Галина Павлова кризата с общопрактикуващите лекари се задълбочава с всяка изминала година.  "При старта на реформата общопрактикуващите лекари във Варна бяха 320. Към момента са 280", посочва  д-р Галина Павлова, управител на "ДКЦ 5 – Света Екатерина" - Варна.

А това води до напрежение, както за пациенти, така и за лекари.  "Всяка практика на общопрактикуващ има до 2500 пациента, които може да запише в пациентската си листа. В случай, че запише и един човек отгоре би следвало да наеме допълнително колега, който да работи. И тъй като, ако това са 10, 20, дори 50 души, това не е финансово изгодно, колегите започнаха да отказват т.е. те не записват повече. 

Д-р Атанас Стефанов е общопрактикуващ лекар с 15-годишен стаж. Споделя, че натоварването върху него и колегите му е огромно: "До известен период от време поемахме, поемахме. Но има един предел, защото ние също сме хора, като всички останали".

"Относно медицинските специалисти и охраната по плажовете – наистина специалисти не достигат. По наредбата за водното спасяване и обезопасяване на водните площи стопанинът на плажа е длъжен да осигури достатъчно съоръжения и спасители, така и медицинско обслужване ”, обясни Златка Атанасова – инструктор по първа долекарска помощ в Бургас. Тя сподели, че плажуващите се обръщат към медици при прорезни рани, ужилване от медуза. Атанасова подчерта, че медицинското обслужване на плажа не се заплаща, но призова туристите да спазват правилата и да се грижат за здравето си.

 

Водещи