Пътуваме за шопинг по-често заради етините авиобилети 17.12 | 10:58

Към 600 хил. души се очаква да стегнат багажа през декемврийските празници

От iNews

За последните години евтините авиопревозвачи качиха входящия и изходящия туризъм, свързан с кратки пътувания за пазаруване, с около 80%, пише "Монитор".

"Причината е, че вече пътуванията стават много по-лесни", обяснява Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. "През интернет много удобно се резервират билети, запазват се квартири и таксиметров превоз. Най-често от евтините превозвачи се ползват заетите хора с добри доходи - IT специалистите, зъболекари, лекари, архитекти, инженери, юристи.

Динамичните хора са и динамично почиващите и пътуващите", смята той.

По думите му някои нашенци още преди празниците отиват да обиколят коледните базари по Европа. Те пътуват дотам и да видят непозната атмосфера около елхата в центровете на големите градове, където са коледните базари и обикновено се предлагат основно местни специалитети, а не само за намаленията по магазините там преди празниците.

"В чужбина туристическите пътувания на български граждани за празниците ще са около 110 хил.", прогнозира той и добавя, че доста по-голяма обаче ще е цифрата за целия последен месец на годината.

Към 600 хил. се очаква да са пътуващите през декември.

Румен Драганов смята, че както обикновено основно туровете по традиция преди и по празниците ще са към Македония, Гърция, Сърбия, където се очаква да има вкусна храна и добра музикална програма и традиционен за там продукт. "Много нашенци ще ходят по Коледа и Нова година за там, където има много гурбетчии или вече постоянно заселили се българи - Германия, Италия, Испания. До тези страни се пътува, за да се изкарат заедно празниците с живеещите там близки и роднини. Най-много ще отскочат дори само за ден до съседна Гърция. Причината е възможността бързо да се отиде някъде. За хората с по-добри възможности има и различни екзотични дестинации, свързани с топлото време в други страни, най-вече в южното полукълбо - Бразилия, Аржентина, Чили, Австралия, Индонезия, където те ще изкарат недълга лятна почивка по време на зимната си отпуска", добавя той.

Експертът смята още, че макар и малка част от българите

ще решат в последния момент

къде да изкарат празниците. "За тях винаги излизат интересни оферти. Например за все още непознатата за нас Албания, 360 лв. 2 нощувки за Нова година в 5-звезден хотел. Най-често подобни решения в последния момент къде да празнуват вземат семейни двойки, чиито деца не живеят с тях. Обикновено те избират непозната дестинация. От подобни закъснели туристи се възползват предприемчиви туроператори, подготвящи пакети за хотели от висока категория, звучащи атрактивно и на добра цена, които да заинтригуват клиентите. Основното предимство е да се предложи продукт, различен от традиционната обстановка у нас по Нова година. Консуматори на оферти в последния момент са и млади хора, току-що започнали своето приятелство", поясни Драганов.

По думите му освен с туроператор пътуване в последния момент можем да направим и сами, като ползваме мрежите за краткосрочно наемане на квартира в различни градове в Европа. Вдигаш се и отиваш да видиш какво е по празниците в чужбина.

Водещи

Най-четени