Пловдив приютява изкуствата 17.09 | 07:20

В рамките на 10 часа Пловдив ще се превърне в огромна арт сцена

От Андриян Георгиев

Днес (17 септември) ще бъде открита традиционната "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив, съобщават от фондация "Отворени изкуства", която е организатор на събитието. Това е 7-то издание на проявата.  

В рамките на 10 часа, повече от 50 места в града – музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена.

"Нощта ..." отново е посветена на изкуството. На улиците, площадите и парковете художници, музиканти и артисти ще поканят публиката да стане част от тяхното изкуство. 

И тази година програмата на "Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части – "Музеи и галерии” с традиционните участници, "Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма "Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми ще бъдат отворени в съботния ден от 19:00 до 1:00 ч. след полунощ.

След края на официалната програма на Нощ на музеите и галериите, всички, които желаят да продължат в Нощта, могат да се включат в "Афтър парти". Началото му ще бъде в 1:00 ч. след полунощ на територията на Тютюневия склад.

Информационен павилион ще бъде разположен до Градската художествена галерия. 

Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната "Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17:00 и ще продължи до 20:00 ч.

Всички събития в "Нощта ..." са със свободен вход.

40 хил. души посетиха миналогодишната "Нощ на музеите и галериите”. Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. "Нощта ..." следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси в града.

Водещи

Най-четени