Огромен недостиг на джипита в Бургас 24.01 | 13:15

д-р Пламен Панайотов от Сдружението на семейните лекари в моркия град поиска потребителскта такса да се обвърже с МРЗ

От iNews

Недостигът на лични лекари в Бургас е над 20%, обявиха от НЗОК Бургас. Тази тенденция се задълбочава, уточни кореспондентът Лора Стаматис, а пред бТВ д-р Пламен Панайотов от Сдружението на семейните лекари в Бургас каза, че потребителската такса е замразена от 2012 г. и е нужно тя да бъде отново обвързана с минималната работна заплата, за да стане професията на колегите му атрактивна.

"Липсата на сестри и медицински сътрудници в практиките ни е доста често явление. Има недостиг на общопрактикуващи лекари. Когато някой се пенсионира, заболее или почине, неговата практика не поема друг колега, а просто се разпределят пациентите към другите", добави той.

Водещият на "Тази сутрин" Златимир Йочев пък уточни, че сега размерът на потребителската такса е 2,90 лева. 

"Тя трябва да изпълнява функциите, заради които е въведена. Първата е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръхизползване на услуги. На всички е ясно, че нещо, което е безплатно, ще бъде експлоатирано безкрайно. Втората функция е допълнително заплащане. Ясно е, че мнозинството от услугите на Здравната каса не са по пазарни цени, а са по-ниски. Затова потребителската такса ги допълва", обясни д-р Пламен Панайотов.

"За да не се стига да говорим всяка година за актуализиране според инфлацията, бихме искали да се върне старото положение от преди 2012 г., когато бе замразена и да бъде обвързана с минималната работна заплата. Така по естествен път ще има актуализиране съобразно променящата се обстановка", добави той.

"Тази такса съществува в цяла Европа. Социално слабите може да бъдат компенсирани от социалните служби. Нашата идея е всички да заплащат такса и по този начин ще има равнопоставеност. Трябва институцията, която освобождава пациенти от такса, да поемат финансовата тежест", каза още бургаският лекар. 

 

Водещи

Най-четени