Изложба на спасени от иманяри находки в Пазарджик 06.11 | 14:33

Присъдите трябва да са ефективни, а не условни или глоби, казват археолози

От iNews.bg

Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през последните 5 години само на територията на Пазарджишка област. Спасените културни ценности вече са притежание на Историческия музей в града, както и на Археологическия музей в Септември. Част от тях се представят за първи път пред публика в обща изложба, която е подредена в музея в Пазарджик, предаде БНТ. 300 предмета от различни епохи са изложени там във вида, в който са иззети от иманярите. За произхода им обаче, музейните специалисти нямат информация, защото "нелегалните археолози" отричат да имат общо с ценностите.

При една от акциите, в която археологът Валентина Танева е придружавала полицаите, по време на обиск са открити керамични съдове, които са част от изложбата. "Тези съдове са заловени в ресторант на един от нарушителите. Бяха съхранени в хладилната камера на ресторанта и в някои от тях имаше доста сребърни пръстени, разказва тя.

Набезите на иманярите върху археологически обекти продължават, въпреки че през последните 5 години има заловени и осъдени на територията на Пазарджишка област. Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в града отбелязва, че осъдените са 35 души, като основно са с условни присъди и с глоби. "Може би трябва да има повече ефективни присъди все пак, защото в крайна сметка те ги пускат", коментира Валентина Танева.

Предстои до края на годината музеят в Пазарджик да получи още иззети от полицията културни ценности, след като приключат три от делата, които в момента се водят срещу лица, обвинени в иманярска дейност.

Водещи

Най-четени